Top 10 Veelgestelde vragen: Elektrische fietsen - Fietsenwinkel Barendrecht
2020_detail_atlas_md12_voordrager-7-min

Top 10 Veelgestelde vragen: Elektrische fietsen

 

Het lenteseizoen is inmiddels weer van start gegaan en de warme dagen zijn weer aangebroken; Tijd dus, om je fiets er weer bij te pakken en eens lekker te genieten op de fiets, met de wind in je haren!

De ‘Elektrische fiets’ is natuurlijk een breed onderwerp. Hier komen dan ook vele vragen bij kijken. Om jouw kennis omtrent e-bikes wat te verruimen, hierbij een Top 10 Veelgestelde vragen over e-bikes:

 

  1. Wat maakt een elektrische fiets (e-bike) duur?

 

Antwoord:

Fietsen met een midden- of achter-motor en een kracht-sensor zijn duurder dan een fiets met een voor-motor en rotatie-sensor. Verder wordt de prijs ook bepaald door afwerking, design, het formaat van de accu en uiteraard ook waar je het koopt.

 

  1. Wat is het nut van proefrijden? Waarom niet gewoon De Best Geteste e-bike aanschaffen?

 

Antwoord:

Smaken verschillen. Zo zijn we dat er een aantal jaar geleden, e-bikes met derailleur als Best Getest waren. Echter, vergt een e-bike met derailleur veel onderhoud. Niet iedereen heeft dit over voor een e-bike.

 

  1.  Is er een aspect wat niet te meten is bij een fietstest?

 

Antwoord:

Een fietstest is een momentopname, wat maakt dat duurzaamheid niet te meten is.

 

  1. Waar moet je opletten bij de aanschaf van een tweedehands elektrische fiets?

 

Antwoord:

Bij de aanschaf van een tweedehands elektrische fiets is het goed, om in gedachte te houden dat je een nieuwe accu zult moeten kopen en accu’s zijn duur.

 

  1. Heeft een elektrische fiets meer behoefte aan onderhoud dan een ‘normale’ fiets?

 

Antwoord:

Eigenlijk zit er qua behoefte aan onderhoud, niet veel verschil in. Wel, is aan te raden om je fiets met regelmaat te laten checken door een professionele fietsenwinkel. Hierbij checkt men de status van jouw fiets, op basis van bijvoorbeeld je frame, accu en voert men eventueel de software van je e-bike uit. Wat erg aan te raden is, is de servicebeurt 1x per jaar. Dit zal jou garantie zijn, op vele jaren fietsenplezier!

 

  1. Wat nou als ik geen zin heb om continu fietsen te testen en ik wil gewoon een fiets die voor de meeste mensen fijn fietst. Welke fiets kies ik dan?

 

Antwoord:

Kies je voor een fiets met een Bosch-motor, dan kun je ervan uitgaan dat je goed zit.

 

  1. Is het makkelijk om van een gewone fiets een e-bike te maken?

 

Antwoord:

Je moet wel enigszins verstand van fietsen en ervaring met het sleutelen aan fietsen hebben. Hoe dan ook, je zou de crank en de trapas moeten kunnen demonteren. Je kunt ook een fietsenwinkel vragen om het te doen. Het hangt echt van het geval af of ze het willen/kunnen doen (lichtjes gaan). Nauwkeurig ombouwen kost tijd, reken dus op een prijs van minimaal 100 euro.

 

  1. Is een cursus verplicht, voor ik op een e-bike mag fietsen?

 

Antwoord:

Nee, niet verplicht, maar zeker wel aan te raden. Zo organiseert de Consumentenbond regelmatig van zulke cursussen door het hele land.

 

  1. Is het dragen van een helm verplicht, wanneer ik met mijn e-bike fiets?

 

Antwoord:

Nee, het is niet verplicht. Een groeiend aantal stemmen in de samenleving steunt echter het verplicht dragen van een helm. Als fietser ben je erg kwetsbaar en kan hoofdletsel zeer ernstige gevolgen hebben. Bovendien gaan steeds meer mensen het fietspad op, wat soms tot gevaarlijke situaties leidt. Overigens is een helm wel verplicht voor fietsers op een Speed Pedelec.

 

  1. Waarom zou ik mijn e-bike verzekeren?

 

Antwoord:

Per 1 oktober 2006 is de Wettelijke Aansprakelijkheid Motorvoertuigen verzekering voor elektrische fietsen afgeschaft. Dit betekent dat zo’n e-bike niet meer verzekerd hoeft te worden.

De afgelopen jaren hebben zien we dat elektrische fietsen een stuk populairder zijn geworden. Niet alleen de aan- en verkoop, maar ook het aantal gestolen e-bikes neemt met de dag toe. Omdat e-bikes duurder zijn, kiezen veel mensen ervoor om hun e-bike te verzekeren. Dus heb jij onlangs een e-bike gekocht? Dan is het wellicht verstandig om deze te beveiligen!

 

 

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


× WhatsApp