E-bike sensoren - Fietsenwinkel Barendrecht
qwic sensor

E-bike sensoren

Een e-bike heeft als voordeel, ten opzichte van een normale fiets, dat deze ondersteuning biedt. Dit zal ervoor zorgen dat jij gemakkelijk meer kilometers kan afleggen. Met andere woorden, je krijgt een ‘’duwtje in de rug’’. Hiervoor zijn 3 onderdelen van groot belang. Namelijk, de accu, de motor en ook de sensor.

Nu zal je je misschien afvragen; ‘’Hoe werkt dit dan?’’ Simpel. De ondersteuning begint op het punt dat de sensor aangeeft, dat de motor mag starten.

Nu zijn er verschillende soorten sensoren voor e-bikes, met allen verschillende doeleinden en werkingen. In dit blog, lees je meer over deze verschillende soorten sensoren.

 

Wat is een sensor?

Met behulp van de motor wordt de kracht van een e-bike bepaald en deze motor haalt hier vervolgens haar energie voor, uit de accu. De hoeveelheid en moment van ondersteuning, wordt op zijn beurt weer bepaald door de sensor. De sensor meet de snelheid van de e-bike en bevestigt dat de ondersteuning stopt bij 25 km/u voor de e-bike en bij 45 km/u voor de Speed-Pedelec.

De genoemde snelheidslimieten zijn wettelijk bepaald en maken dat er een onderscheid is tussen e-bikes en snor/-bromfietsen.

 

 

Type sensoren

Voor e-bikes zijn er drie verschillende soorten sensoren. Te weten, de rotatiesensor, krachtsensor en de schakelsensor. Hieronder zullen wij alle 3 de sensoren uitvoerig toelichten met bij ieder soort sensor, een overzicht van voor en nadelen.

 

 

Rotatiesensor:

Het systeem met rotatiesensor werkt heel simpel. Zodra je (vooruit) trapt, geeft de sensor een seintje door aan de motor. Dit voel je direct aan de ondersteuning die je ontvangt. Het maakt niet uit hoe hard je trapt, de ondersteuning werkt altijd.

 

Voordelen:

  • Grote betrouwbaarheid (door z’n eenvoud)
  • Juiste ondersteuning in situaties waarbij wel wordt getrapt, maar weinig kracht wordt gezet op de pedalen
  • De rotatiesensor detecteert of vooruit of achteruit wordt getrapt. Hierdoor zal de ondersteuning in geval van pedalen stilhouden of terugtrappen direct en betrouwbaar worden afgeschakeld

 

Nadelen:

  • Ondersteuning niet direct aan te voelen
  • Deze sensor vraagt meer energie van de accu

 

 

Krachtsensor:

Bij de trapkrachtsensor bepaalt de kracht die je op de pedalen uitvoert de mate dat de motor ondersteunt wordt. Eigenlijk net als op de gewone fiets, maar dan met een beetje hulp! De trapkrachtsensor zorgt voor een zeer natuurlijke fietsbeleving door het meten van de trapkracht. Het meest ideale is dat je beide sensoren ter beschikking hebt.

 

Voordelen:

  • De ondersteuning voelt natuurlijk aan. Deze is namelijk afhankelijk van je eigen inspanning.
  • De ondersteuning reageert meteen, wanneer je begint te rijden of juist stopt.
  • De ondersteuning start niet, wanneer de pedalen rijden zonder enige druk. Hierdoor kun je lopen met de fiets.

 

Nadelen:

  • Wil je ondersteuning? Dan moet je zelf kracht uitoefenen, tijdens het trappen.

 

 

 

Schakelsensor:

Het is gebaseerd op intelligente schakelsensor bevestigd op schakelkabel, die motoraandrijving wordt in een korte tijd onderbroken wanneer je gaat schakelen. Hierdoor ervaar je soepele schakeling wanneer je elektrisch aan het fietsen bent. Overigens zorgt dit systeem voor een langere levensduur van het hele schakelsysteem.

 

 

 

 

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Magazijn OpruimingBekijk