Hoe bescherm jij jouw e-bike tegen dieven? (5 tips) - Fietsenwinkel Barendrecht
fietsdiefstal foto

Hoe bescherm jij jouw e-bike tegen dieven? (5 tips)

Nederland is een ware ‘’fietsenparadijs’’. E-bikes dienen als de toekomst van de fiets en zijn dan ook razend populair hier in Nederland. Zo blijkt dat afgelopen jaar, voor het eerst, meer mensen op de e-bike fietsten dan op de ‘’normale’’ fiets. Maar, niet alleen is de e-bike populair bij degenen die het aanschaffen, ook bij dieven vallen deze e-bikes nauw in de smaak.

Zo werden er afgelopen jaar maar liefst 22.593 elektrische fietsen gestolen.  Dat is meer dan vier keer het aantal gestolen auto’s.

Om te voorkomen dat jij slachtoffer wordt van fietsendiefstal, volgen hier 5 tips om jouw fiets tegen dieven te beschermen.

 

1. Sloten

 

Bij het onderwerp Sloten zijn er 2 belangrijke punten, die aangekaart moeten worden. Dit zijn:

  1. Wat voor sloten?

&

  1. hoeveel sloten?

 

Wat voor sloten?

Elke e-bike heeft ongetwijfeld een ingebouwd ringslot en kan zowel een kettingslot als een beugelslot zijn. Sommige e-bikes hebben ook een ‘slim slot’ om deze te vervangen of om het slot te veranderen. Naast deze sloten kan extra bescherming nooit kwaad. Om te weten hoe je deze bescherming garandeert, moet uiteraard wel weten, wat voor slot je nodig hebt.

 

In Nederland wordt het ART Keurmerk aan Locke toegekend door Stichting ART (veel organisaties zoals ANWB en BOVAG maken deel uit van deze stichting). Hoe meer sterren op het ART-keurmerk, hoe beter de bescherming tegen diefstal. Fietssloten hebben doorgaans een ART2- of ART3-classificatie, en scooter- en motorsloten hebben een ART4-classificatie.

 

Hoeveel sloten?

 

Na aanschaf van een prijzige e-bike, wens je wellicht geen geld meer uit te hoeven geven aan sloten en bescherming. Maar toch, is deze investering het geld zeker wel waard!

Prijzen vallen overigens mee. een ART2-classificatie AXA ringslot is al te koop voor 20 euro.

Dus onthoud dat; Gebruik altijd twee sloten (minimaal ART-2) en lees de polis van uw verzekeringsmaatschappij goed door om er zeker van te zijn dat u op de goede weg bent. Voor een Speed Pedelec is bijvoorbeeld vaak een ART3-hangslot nodig.

 

2. Laat je e-bike niet los achter

 

Net zoals een auto’s die midden op de weg staat, is ook een e-bike die midden op de stoep staat, kwetsbaar(der) voor diefstal. Dit maakt geen verschil in tijd. Of het nou op klaarlichte dag, of midden in de nacht is. Je slot is pas een zorg voor de dief, nadat je e-bike is meegenomen. Het is dan ook hartstikke belangrijk, om je e-bike niet zomaar op straat of voor je huis te parkeren.

Zorg er dus altijd voor dat je de ketting van de e-bike vastmaakt aan een paal, bovengrondse fietsendrager of iets anders dat stevig aan de vloer of muur is bevestigd.

 

3. Alarm

 

Naast dat e-bikes veelal voorzien zijn van een slim slot, hebben deze vaak ook een alarm. En sommige elektrische fietsen hebben zelfs een ingebouwde bewegingssensor en alarm.

Luide alarmen maken de kans kleiner dat iemand er met je geliefde e-bike vandoor gaat.

 

4. GPS-tracker

 

Voorkomen is beter dan genezen. Maar niet iedere situatie is altijd te voorkomen, helaas. Zo ook niet het gestolen worden van jouw e-bike.

Om je op deze ‘’worst-case scenario’’ voor te bereiden, is het daarom aan te raden, om een ​​GPS-trackingapparaat voor je e-bike kopen. Dit zal je helpen bij het vinden van jouw e-bike te vinden, naast dat het de kans op diefstal zal verkleinen.

Binnen onze assortiment heb je de optie, bij 2 e-bike modellen om een GPS-tracker toe te voegen. Bekijk hiervoor de Qwic Atlas en de Qwic Premium Q.

 

5. Losse onderdelen

 

Dieven zijn over het algemeen zelf geen (elektrische) fiets-fanaten. Het draait bij diefstal dan ook niet om de (elektrische) fiets zelf. Het draait om de onderdelen, waar men aan kan verdienen bij verkoop.

Denk aan de accu en/of de display. Haal de losse onderdelen dan ook altijd van de e-bike af wanneer je hem ergens parkeert. Dit maakt dat het stelen van jouw e-bike minder interessant zal worden en daarnaast, zal jij niet achter blijven met een ‘halve’ (elektrische) fiets.

 

 

 

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


× WhatsApp