Actieradius - Fietsenwinkel Barendrecht

Actieradius

 

Hoe ver kan ik rijden met mijn fiets?

Ben jij benieuwd naar jouw actieradius? Stel jezelf dan simpelweg, bovenstaande vraag. Het antwoord hierop is namelijk jouw actieradius.

In dit blog, gaan wij uitgebreid in op de actieradius. Wat is het? Wat kun je ermee? Welke factoren beïnvloeden de actieradius? Al deze vragen en meer, worden in dit blog beantwoordt. Veel leesplezier!

 

Energie en ondersteuning

Hoe lang en hoe ver je kunt fietsen met 1 volgeladen accu, is in eerste instantie afhankelijk van je accucapaciteit. In een eerder blog (link) hebben wij uitgebreid geschreven over de accu van je e-bike.

Veel e-bikes, worden geleverd met 400Wh. Wh staat voor wattuur.

Wat wil dit nou zeggen? Dit wilt zeggen, dat je 4 uur lang op 100 watt kunt rijden, of juist 1 uur lang op 400 watt.

Kortom, je actieradius is o.a. afhankelijk van je accucapaciteit.

Naast de batterijcapaciteit bepaalt de gekozen ondersteuningsstand ook de maximale afstand die de ondersteuning kan afleggen. Met de beste hulpinstelling draagt ​​de motor meer bij aan het fietsen dan jij.

In dit geval verbruikt de motor meer vermogen per kilometer dan bij lagere instellingen. Dus ga sneller, maar ga niet te ver. Daarom zal het niet snel genoeg zijn om hetzelfde bereik te behouden vanuit de laagste rustpositie.

Ook de versnelling van uw keuze speelt een rol. Als je kiest voor een zware versnelling, wordt de motor op de meeste systemen beter ondersteund. U kunt bij het systeem vandaan komen door licht te trappen. Daarom is het beter om lichtere versnelling te kiezen bij het rijden achter verkeerslichten en andere haltes.

 

Tenslotte is de kracht van je motor van groot belang, voor je actieradius.

 

Nog meer factoren

Wist jij dat een accu per jaar gemiddeld 10% afneemt in capaciteit? Wist jij dat accu’s in de winter een kleiner bereik hebben dan in de zomer?

Ja, je leest het goed; Ook leeftijd en temperatuur beïnvloeden jouw accu.

Vaak gebruikte batterijen gaan langer mee dan zelden gebruikte batterijen. Veelgebruikte batterijen activeren/gebruiken meer cellen dan batterijen die minder vaak worden gebruikt. Daarom worden zelden gebruikte batterijen ook wel luie batterijen genoemd.

Bij temperaturen onder de 8-10 graden kun je de batterij het beste binnenshuis opslaan en opladen voor een maximale levensduur en capaciteit.

 

 

Voor meer tips, voor onderhoud van je accu, lees Accu-onderhoud: Tips & Tricks.

Factoren van buiten

Naast de accu zelf en de ondersteuningsmodus zijn er verschillende externe factoren die de maximale actieradius van de elektrische fiets beïnvloeden. Denk aan het gewicht van je fiets, de weersomstandigheden waarop je rijdt, de uitrusting die je rijdt, enzovoort.

Gewicht van de fiets, de bepakking en berijder zijn belangrijke factoren in de batterijduur van een fiets. Als uw fiets, berijder of bagage zwaar is, zal de motor harder moeten werken om gelijkmatige ondersteuning te bieden. Hierdoor verbruikt het systeem meer stroom en raakt de batterij snel leeg.

Weersomstandigheden hebben ook invloed op het strand. Bij koud weer is de levensduur van de batterij korter op warme zomerdagen. Dit gebeurt ook als je tegen de wind in rijdt. De motor moet harder draaien dan in de wind.

Ook de weg en bandenspanning hebben invloed op de actieradius. Bij het rijden op onverharde wegen met zachte banden mag u verwachten dat de accu sneller leeg raakt dan bij het rijden op gladde wegen met een hoge bandenspanning. Veel fietsers weten het niet, maar het maakt een groot verschil in hoeveel energie een motor verbruikt. Voor elektrische stadsfietsen is een bandenspanning van 5 bar ideaal.

 

Berekenen van je actieradius

Wil jij je actieradius berekenen? Check deze handige tool van Bosch!

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Magazijn OpruimingBekijk