Shimano motor - Fietsenwinkel Barendrecht
shimano motoren foto

Shimano motor

Wanneer jij denkt aan fietsonderdelen, denk je aan Shimano! Al een aantal jaar, ontwikkelt en levert Shimano, als grote speler op dit gebied, verschillende fietsonderdelen. Het mest noemenswaardige onderdeel, ontwikkeld en geproduceerd door Shimano, is toch wel hun motorsysteem.

Het motorsysteem van Shimano wordt ook wel STEPS genoemd. Eerder schreven wij over de Bosch motoren (link). Het STEPS-systeem van Shimano, heeft een aantal voordelen. Zo heeft de middenmotor van STEPS een hoger piekvermogen dan de vergelijkbare Bosch Active Line middenmotor. Bovendien heeft de STEPS accu een hogere capaciteit dan de standaardaccu van Bosch. Sportief gezien, een kleine voordeel.

 

Zoals Johan Cruyff ooit zei: ‘’ Ieder voordeel heeft zijn nadeel en ieder nadeel heeft zijn voordeel. ‘’

Naast de voordelen die het systeem van STEPS heeft, heeft dit systeem zo ook zijn nadelen.

Zo is dit systeem iets luidruchtiger dan de Bosch Active Line middenmotor . Ook voelt de ondersteuning bij dit systeem iets minder natuurlijk aan, door het minder subtiele systeem.

 

Er zijn verschillende varianten op dit systeem. Hieronder zullen wij ieder variant uitvoerig bespreken.

 

Shimano Steps E5000: het kleine broertje

Deze variant, is de jongste toevoeging aan het assortiment. Dit model is met name bedoeld voor stadsfietsen. De E5000 weegt maar 2,5 kg en heeft een koppel van 40 Nm (gelijkwaardig aan de Bosch Active Line motor). Bij het bedienen van dit systeem heb je de keuze; Via je het display van Shimano zelf, via jouw smartphone of via de fietscomputer van Garmin en/of Sigma.

 

Niet alleen is dit model het ‘lichtgewicht’ onder de Shimano motoren, hij is ook nog eens het voordeligst. Dit systeem kan geleverd worden met een accu van 418 of 504 Wh.

 

Een ware innovatie van dit model, zijn de vele mogelijkheden voor het aftsellen van het display, naar jouw voorkeuren. Bij iedere motor kun je het ondersteuningsniveau zelf kiezen, maar bij dit model heb je ook nog eens de mogelijkheid om  het type ondersteuning te selecteren. Zo heb je 3 verschillende soorten ondersteuningen; Comfort, Sportive en/of Costum.

Comfort biedt een natuurlijke en kalmerende ondersteuning aan.

Sportive is het wat fellere model. Met een hogere koppel heb jij betere mogelijkheden om bijvoorbeeld te klimmen, met jouw fiets. Een ware ondersteuning voor tijdens het sporten.

Custom biedt jouw de mogelijkheid om de software, precies zo in te stellen, zoals jij dat wilt.

Shimano Steps E6000: de solide standaard

De Steps E6000 is een standaard middenmotor van Shimano. Zo weegt de motor slechts 3,2 kg en reikt de koppel tot 50 Nm. Dit is voldoende tegen de wind in of een helling op. De motor biedt fijne en bovendien betrouwbare ondersteuning aan, waardoor het voelt alsof je de wind in je rug hebt.

 

De Li-On accu in deze motor heeft een standaardcapacitiet van 418 Wh. De bagagedrager-variant is ook beschikbaar in 504 Wh. Wat betreft de accu. Deze kan tot wel 1000 (!) geladen worden, zonder noemenswaardige slijtage. Bovendien laadt de accu in ‘slechts’ 2 uurtjes tijd, 80% op.

Een van de vele pluspunten van dit model is de combinatie met het Di2 systeem. Deze combinatie maakt het optimaliseren voor elektrisch schakelen met  een Shimano Nexus en Alfine 8-speed versnellingsnaaf, mogelijk. Bovendien heb je door deze combinatie, de Start Mode functie, tot jouw beschikking; als jij remt schakelt het systeem automatisch terug.

 

 

Shimano Steps E6100: de upgrade

Het Shimano STEPS E6100-systeem is eind 2018 geïntroduceerd als een upgrade voor het reguliere E6000-systeem. Het is mede gebaseerd op nieuwe technologie die Shimano heeft ontwikkeld voor elektrische mountainbikes en trekking e-bike-systemen.

De werking is in principe hetzelfde als het vorige model, echter zijn er een aantal verbeteringen (upgrades) doorgevoerd.

 

Zo is dit model, minder luidruchtig en bovendien ook zuiniger. Hierdoor is het actieradius van het systeem vergroot.

 

Met een maximaal koppel van 60 Nm wordt de motor ook gevoed om te helpen bij een soepelere klim en acceleratie (dit was al een voordeel van het E6000-systeem). Bovendien is het gewicht teruggebracht tot 2,88 kg.

Naast de motor zijn ook het display en de software van het E6100-systeem vernieuwd. Net als bij het E5000-systeem kunt u bij het standaarddisplay kiezen of je jouw smartphone als display wilt gebruiken.

 

 

Shimano Steps E7000: voor mountainbikes en trekkingfietsen

Eerder schreven wij over e-MTB’s. Speciaal voor deze e-MTB’s en daarnaast ook voor trekkingsfietsen, heeft men bij Shimano twee modellen aan het STEPS-systeem toegevoegd. Te weten, de E7000 en de E8000. Van deze twee varianten, is de E7000 het lichtere variant.

Met een koppel van 60 Nm biedt deze motor uitstekende ondersteuning voor verschillende soorten gebruik op vlak en golvend terrein. Mede hierdoor, is deze motor uitstekend geschikt voor sportieve E-bikes, trekkingfietsen, en mountainbikes.

Net zoals bij de vorige 3 modellen, is ook di model uitgevoerd met een koppel tot wel 418 of 504 Wh. Daarnaast heeft dit model een korte oplaadtijd van 2,5 uur tot 80% accucapaciteit, en is het. beschikbaar voor zowel montage op als montage in de onderbuis.

 

De nieuwe ergonomische schakelaars zijn een nieuwe functie van de E7000- en E8000-systemen. De meeste systemen vereisen het gebruik van een reeks knoppen om tussen hulpmodi te schakelen, maar de Shimano STEPS-sportfiets met Firebolt-schakelaars gebruikt hetzelfde Shimano XT Di2 schakelhendel ontwerp.

Hierdoor eenvoudig de ondersteuning aan te passen, zonder te kijken. Op diverse trails is het zeker geen overbodige luxe.

 

Het slanke scherm is stevig aan het stuur bevestigd en geeft standaardwaarden weer, samen met bijbehorende snelheden met classificaties, cadans, batterijweergave, foutmeldingen en Di2.

De instellingen van de Shimano STEPS E7000 en E8000 systemen zijn eenvoudig aan te passen via de Shimano E-tube app.

 

 

Shimano Steps E8000: de krachtpatser 

Opzoek naar een middenmotor voor de zwaarste situaties? Dan is de E800, ideaal voor jou!

Deze motor is dan ook met name bedoeld voor e-MTB’s en hybride fietsen. Het maximale koppel van de motor is 70 Nm , genoeg om de fiets soepel te laten klimmen, zelfs bij het bergopwaarts gaan. Het gewicht van de auto is ‘slechts’ 2,8 kg. Als je het ons vraagt, een lichtgewicht voor de zwaarste omstandigheden.

 

Het E8000-systeem wordt standaard geleverd met een extra grote 504 Wh batterij en is verkrijgbaar als een geïntegreerde of op de onderbuis gemonteerde versie.

Het motorontwerp is geoptimaliseerd om perfect op uw e-MTB te passen. Het lichte en compacte systeem heeft een minimale overhang aan de onderkant van de onderste trapas om obstakels te vermijden.

Daarnaast is het motorhuis zo strak dat de Q-waarde van het trapashuis (afstand tussen het buitenvlak van de crankarm) laag blijft.

Hierdoor voelt men geen verschil in trappen, met een normale mountainbike. Even fijn, even natuurlijk.

Binnen de verschillende ondersteuningsstanden van de E8000 variant heb je 3 verschillende standen.

De drie modi, Eco, Trail en Boost, kunnen in twee stijlen worden geconfigureerd of naar wens worden aangepast.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


× WhatsApp