Accu-onderhoud: Tips & Tricks - Fietsenwinkel Barendrecht
kalkhoff accu

Accu-onderhoud: Tips & Tricks

Accu’s.. Iedereen begrijpt wel, hoe belangrijk ze zijn. Het worden ook wel batterijen genoemd. Accu’s voor in je (boor)machine, voor in je laptop of voor je elektrische auto. Vrijwel overal om ons heen, komen deze zogeheten accu’s van te pas. Zo ook bij elektrische fietsen!

De accu van een e-bike is hartstikke belangrijk. Zo voorziet hij de motor van energie. De motor kan hierdoor ondersteuning bieden, tijdens het fietsen. Naarmate je fiets, raakt deze accu leeg. Hierom moet de accu regelmatig opgeladen worden. Net als bijvoorbeeld je smartphone of laptop.

Nou wil je natuurlijk weten, wat er allemaal komt kijken bij e-bike accu’s en hoe je deze het beste onderhoud. Lees dit alles, in deze blog!

 

Soorten accu’s

Op dit moment hebben alle e-bikes op de markt, een van de volgende accu’s:

  • Nikkel Metaal Hybride
  • Lithium Ijzer fosfaat
  • Lithium Polyme
  • Lithium Ion

 

Accucapaciteit

Om te beginnen; De capaciteit van een accu, wordt uitgedrukt in Wh (Nederlands: wattuur).

De capaciteit van je fiets, is gelinkt met de actieradius.

Capaciteiten kunnen enorm van elkaar verschillen, maar meestal zie je e-bikes met 400/500 Wh. Er zijn opties om, tegen bijbetaling, de capaciteit van je e-bike te verhogen. Hoe hoger de accucapaciteit, hoe hoger de actieradius. Kort gezegd, je kunt langer door fietsen, zonder telkens te hoeven op laden. Je kunt de accucapaciteit tegenwoordig vaak verhogen tot 600Wh en soms zelfs tot 750Wh.

Tip: Laat de accu niet telkens leeg lopen. Laad hem op, alvorens deze leegloopt!

Wees daarom voorzichtig en kies een accu die meer wattuur (Wh) heeft dan je denkt nodig te hebben.

 

Actieradius?

Wil jij begrijpen wat actieradius betekent? Stel dan jezelf de vraag; Hoe ver kan ik rijden met mijn fiets? Het antwoord daarop is jouw actieradius.

Niet alleen is de actieradius afhankelijk van de accucapaciteit, maar ook van verschillende andere factoren. Zo verschilt je actieradius in de winter (je komt minder ver), met je actieradius in de zomer.

Ook spelen heuvels, viaducten en bergen een rol bij je actieradius. In een uitgebreid blog vertellen we je meer over de actieradius. Klik hier.

 

Lader voor je accu

Om op te kunnen laden, heb je uiteraard een lader nodig. In de meeste gevallen zit dit er standaard bij. Sommige motorsystemen hebben een optie voor een acculader. Zo kun je net als bij een zware accu een andere (snellere) oplader kiezen.

Ga jij vaak naar standaard locaties, zoals je werk? Zorg voor een lader op beide plekken.

Mocht een extra oplader erg handig blijken te zijn, dan kun je namelijk ook een losse oplader aanschaffen.

 

Veilig gebruik van accu’s

Ooit gehoord van ‘zelfontlading’? Accu’s kunnen ‘zelf’ leeglopen. Daarom is het aan te raden deze regelmatig op te laden. Er wordt zelfs aangeraden deze na ieder rit, op te laden. Daarnaast is het ook niet aan te raden, tijdens een periode waarin de batterij niet gebruikt wordt, deze leeg te laten lopen. Ook dan; Laadt hem op! Zelfontlading kan namelijk permanente schade opleveren aan je accu.

Lees hier meer tips van de brandweer, omtrent accu’s en veiligheid.

 

Opladen van accu’s

Het is natuurlijk voor jou zelf, maar ook voor de accu, heel belangrijk dat je deze veilig en op de juiste manier oplaadt. Daarom, hieronder een aantal tips:

  • Blijf altijd, in de buurt tijdens het laden! Let ook actief op.
  • Bewaar de batterij altijd op een veilige plaats, in de buurt van rookmelders, uit de buurt van brandbare materialen en op een plaats waar er geen brandgevaar is.
  • Als de oplader vol is, verwijder dan de oplader van de accu (sommige accu’s worden losgekoppeld van de netspanning, dus lees de instructies voor handmatig opladen voor de exacte procedure).
  • Leg de accu niet in direct zonlicht of op een verwarming, maar juist op een droge plek, op kamertemperatuur.
  • Uw e-bike parkeren? Het liefst niet in de zon parkeren.. Geen andere keus? Haal dan de accu uit je fiets en bewaar deze op een koele en droge plek.
  • Ongeluk met de e-bike? Laat deze controleren door een expert op beschadigingen en dergelijke.
  • Wil je een accu(lader) kopen? Koop deze enkel bij de fabrikanten/of een officiële dealer! Onofficiële verkopers, houden zich niet altijd aan de regels en wetten
  • Het volgende is van toepassing op alle soorten elektrische fietsen: Lees de laadprocedure altijd goed door, volg de handleiding van je elektrische fiets.

 

Accu en (fiets)verlichting

Werkt jouw e-bike op stroom van de accu? Afhankelijk van het systeem blijft de resterende energiecapaciteit altijd in de accu, ook als de accu “leeg” is.

Deze energie is voldoende om het licht een tijd (enkele uren) aan te houden.

 

Fiets accu resetten

Het internet staat er vol mee. Verhalen boordevol maatregelen voor je accu. Sommige websites beweren bijvoorbeeld dat je de batterij van je e-bike kunt resetten. Om dit te doen, tikt u eenvoudig op de juiste knop. Dit verhaal houdt geen steek: het gebeurde met sommige (oudere) batterijen, maar dit gebeurt niet meer met moderne batterijen

Volgens een andere website is een andere optie om de batterij te controleren. Bij het reviseren van uw fietsaccu wordt de uitgeputte energiecel van uw fietsaccu vervangen door een nieuwe energiecel en keert de accu terug naar zijn oorspronkelijke capaciteit. Een vrij lastig en tevens duur klusje, als je het ons vraagt!

 

 

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


× WhatsApp