Hoe voorkom ik zadelpijn - Fietsenwinkel Barendrecht
Woestijn Safari YouTube Thumbnail (1)

Hoe voorkom ik zadelpijn

Oorzaken van zadelpijn

Één van de meest voorkomende klachten van fietsers is zadelpijn. Het is ook een complex probleem die met meerdere factoren te maken heeft. De oorzaken voor zadelpijn zijn:

Verkeerde fietshouding

Indien je zadelpijn ervaart is het eerst waar je naar kan kijken of jouw zithouding en de maat van jouw fiets goed is. Dit kan je controleren door op het zadel te zitten en het pedaal op het laagste punt te houden. Vervolgens zal je je voet onder de pedaal plaatsen, op dit moment moet je been volledig recht zijn.

Weinig gefietst

Je lichaam en voornamelijk je zitbotten moeten wennen aan een zithouding op de fiets. Dit zal je even tijd moeten geven. Na paar keer gefietst te hebben zal je zadelpijn minder en minder worden.

Verkeerd zadel

Mochten de bovenstaande punten je zadelpijn niet verhelpen, dan ligt het aan je zadel. Hieronder gaan we verder waar je moet op letten bij het aanschaffen van het juiste zadel.

Zacht vs hard zadel

De meeste mensen bij ons denken dat het kiezen van het zachtste zadel de oplossing zal zijn van zadelpijn.  Dit is helaas niet het geval. Bij een zacht zadel gaan je zitbotten te diep in het zadel wegzakken. Je kan hier pas last krijgen na 30 minuten fietsen. Dus rij je korte afstanden dan is gel zadel prima. Wil je langere afstanden rijden dan kan je beste kijken naar een foamzadel. Foam past zich automatisch aan de anatomie van je lichaam. Je zal het foam wel even de tijd moeten geven. Hoe meer je gaat fietsen hoe fijner het foam zadel zal zijn.

Zitbotten uitmeten

Het is van belang dat je zadel de juiste breedte heeft. De zitbotten moeten namelijk op het zadel belanden. Je kan je zitbotten uitmeten door een speciale zitbank. Wij hebben een mooi schema waarin aangegeven wordt welke zadel bij welke zitbotbreedte hoort (zie hieronder onze YoutTube video).

Zithouding van de fiets

Je zit houding speelt natuurlijk ook een rol. Hoe sportiever je zit hoe minder afstand ontstaat tussen je zitbotten. Heb je meer een rechte zithouding dan heb je juist een breed zadel nodig. Je zitbotten gaan in dit geval meer uit elkaar liggen.

Tweedelige zadels

Wanneer je de juiste breedte en hardheid hebt gevonden, kan je ook kiezen voor een tweedelige zadel. Bij soortgelijke zadels heb je een gat in het midden waardoor alle belasting op je zitbotten terechtkomen. Dit kan ook klachten als stuitpijn verhelpen.

YouTube player

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


× WhatsApp