Waar moet je op letten bij de aanschaf van een elektrische fiets?  - Fietsenwinkel Barendrecht

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een elektrische fiets? 

Voor iedereen die zonder enige moeite een heuvel op wil fietsen of niet tegen de wind in wil hoeven buffelen, is een elektrische fiets de perfecte uitkomst. Maar zo’n aankoop is er wel eentje waar je goed over na moeten denken door de verschillende opties. Waar je goed naar moet kijken? Wij zetten het voor je op een rijtje.

De motor van een elektrische fiets is de basis

Bij het kopen van een elektrische fiets moet je altijd letten op het type motor. De efficiëntie van de motor, de weerstand van de fiets en de capaciteit van de accu bepalen uiteindelijk hoe ver je kunt fietsen met de elektrische fiets. Bepaal dus van tevoren wat voor soort fietser jij bent, hoe vaak je hem gebruikt en wat voor afstanden hij moet kunnen rijden. Er zijn verschillende soorten motoren, met ieder eigen voordelen.

Middenmotor

middenmotor van bafangDe middenmotor is echter het meest populair, omdat die het meest natuurlijk aanvoelt. Het voelt alsof je meer kracht en uithoudingsvermogen hebt, waardoor het fietsen heel licht en prettig aanvoelt. Midden- en achtermotoren zijn daarentegen krachtiger. Als je in een heuvelachtig gebied woont is dit eerder een aanrader. Bovendien is de kwaliteit van een middenmotor beter als je deze vergelijkt met een voor- of achtermotor. Bij een middenmotor heb je in de meeste gevallen een krachtsensor (ook wel trapsensor genoemd). De sensor zit in de trappers, zodra je begint te trappen wordt een signaal doorgegeven naar de motor.

Voorwielmotor

voorwiel motor

De voorwielmotor is geplaatst in het voorwiel van een elektrische fiets. Deze modellen zijn simpel, robuust en goedkoop. De voorwielmotoren komen meestal met 8 naafversnellingen. Je kunt bij een voorwielmotor met elke versnelling wegrijden. De ondersteuning begint wanneer het voorwiel begint te draaien.  Dit wordt een rotatiesensor genoemd. De grootste nadeel van een voorwielmotor is dat in een bocht door de aandrijving het voorwiel sneller kan wegglijden.  De kracht ontstaat in het voorwiel, hierdoor voel je meer dat je getrokken wordt aan je armen. Door de motor is het voorwiel wat zwaar om op te tillen. Motoren met inwendige tandwieloverbrenging maken geluid. De voorband is lastig te wisselen. En een voorwielaandrijving is lastig te combineren met krachtsensor omdat die niet geïntegreerd is in de motor. De voorwielmotoren zijn al te verkrijgen vanaf € 949,- en lopen op tot ongeveer € 1400. Bekijk hieronder al onze elektrische voorwielmotoren.

Welke accu past bij jou?

De accu is een belangrijk onderdeel van de elektrische fiets. Dit is dan ook een factor waar je goed op moet letten bij de aanschaf van een elektrische fiets. De zwaarte van een accu bepaalt voor een groot deel de prijs van de fiets, dus denk daar van tevoren goed over na. Het is namelijk zonde als je een fiets met een zware accu aanschaft, terwijl je hem uiteindelijk alleen voor de kleine stukjes gebruikt. De actieradius laat je zien hoe ver je met de fiets op pad kan voor de accu leeg raakt. Houd er wel rekening mee dat een elektrische fiets met lege accu veel zwaarder trapt dan een reguliere fiets, dus zorg dat hij altijd voldoende opgeladen is!

Twijfel je nou over welk type elektrische fiets bij jou past? Neem dan gerust even contact op en we helpen je graag verder! Heb jij je oog al laten vallen op een model? Maak dan een proefritje en ontdek of het een match is!

 

 

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


× WhatsApp