Bosch middenmotor - Fietsenwinkel Barendrecht
bosch motor foto

Bosch middenmotor

 

Wie kent ze niet? De midden motoren van Bosch. Vrijwel elke fietsenmerk en elke e-bike die je tegenwoordig ziet, heeft er een.

Het Duitse bedrijf, opgericht in 2009, heeft in de loop der jaren faam gemaakt met haar diverse geweldige motoren. Men begon als start-up en is uitgegroeid tot ‘Global Player’.

Zo lezen wij op de website van het bedrijf zelf; Tegenwoordig vertrouwen meer dan 70 toonaangevende fietsmerken wereldwijd op componenten ‘epowered by Bosch’. De hoge kwaliteit en betrouwbaarheid, de krachtige aandrijvingseenheden en de duurzame accu’s zorgen inmiddels ook in Noord-Amerika, China en Australië voor veel rijplezier.

Kortom, we kunnen niet (meer) om de motoren van Bosch, heen draaien.

 

Middenmotor

Het motorsysteem van Bosch, bedoeld voor e-bikes, is een zogeheten ‘middenmotor’. Hierbij is de motor verwerkt in het frame van de e-bike en wordt aan jou, via de trapas, ondersteuning geboden.

 

Er zijn vijf versies van het motorsysteem van Bosch:

  • Active Line
  • Active Line Plus
  • Performance Line
  • Performance Line Speed
  • Performance Line CX

Hoewel er niet bepaald veel verschillen zijn, op het gebied van benaming, zijn er wel degelijk verschillen in ontwerp en in hoe krachtig iedere motor werkt.

Zoals gezegd, elke motor heeft hier en daar zo zijn verschillen met de andere motoren. Echter zit het belangrijkste verschil tussen alle motoren hem in het maximale vermogen dat ze kunnen leveren.

 

5 motoren

1.    Bosch Active Line

Dit ‘’standaard’’ model wordt vaak gebruikt bij de wat goedkopere e-bike stadsfietsen. Je zou de Bosch Active Line en de Bosch Active Line Plus eigenlijk als twee broers kunnen zien, waarbij de Bosch Active Line het ‘minder sterke’ broertje is. Dit model heeft met een maximaal koppel van 40 Nm, namelijk een lager maximaal vermogen.

Ondanks dat dit model relatief minder kracht heeft dan zijn grote broer, is hij erg soepel. Dit maakt deze motor erg fijn voor gebruik in de drukke stad.

Afhankelijk van de steunpositie ondersteunt de motor tot 250% van het door de fietser verbruikte vermogen.

De Active Line-motor is met een gewicht van 2,9 kg de lichtste van de middenmotoren van Bosch. Lekker soepel, wanneer jij geen gebruik wilt maken van ondersteuning op de fiets.

Bekijk al onze fietsen met een Bosch Active Line motor hier.

2.    Bosch Active Line Plus

De ‘grote broer’ dus. Van buiten zijn beide motoren identiek aan elkaar, echter zijn er intern enkele verschillen.

De maximale koppel is 50 Nm en de maximale ondersteuning van het door de berijder geleverde vermogen reikt tot wel 270%!

Dit alles maakt dat e-bikes, uitgerust met een Bosch Active Line Plus motor, te gebruiken zijn voor meerdere doeleinden, Niet alleen voor in de stad, maar ook op het platteland en zelfs voor woon-werkverkeer en recreatieve toertochten.

Het software systeem op de Active Line Plus motor is nog verfijnder en biedt een dynamische mode.

3,2 kg is zwaarder dan de normale Active Line, maar vooralsnog erg licht. Dit type motor is vooral te vinden op stadsfietsen, toerfietsen en hybride fietsen.

Bekijk al onze fietsen met een Bosch Active Line Plus motor hier.

3.   Bosch Performance Line

Naast de Active Line, die zich meer richt op alledaagse fietsen, heeft Bosch ook een Performance Line. Deze Performance Line, legt de focus op sportieve fietsen. De standaard performance Line model heeft een koppel wat reikt tot wel 63 Nm.

Daarnaast levert deze standaard model, in de Turbo-stand, tot wel 275% ondersteuning! Daarnaast stuurt De Performance Line middenmotor-software de motor veel dynamischer en sportiever aan dan de Active Line software. Dit maakt het ondersteuningsgevoel minder opvallend, maar tegelijkertijd krachtig. Dit merk je bijvoorbeeld, tijdens het fietsen op een heuvel.

Voor fietsen van 2019 was de motor van ruim 4 kg, te zwaar. In 202 besloot men hier verandering in te brengen. Men ontwikkelde een 4de generatie motoren, die 0,8 kilo lichter wegen, maar ondanks dat zeker wel de zelfde ondersteuning bieden. Hierbij is de motor ook een stuk stiller geworden. Dit alles maakt dat deze motor jou zal vermaken tijdens een sportieve rit!

Bekijk al onze fietsen met een Bosch Performance Line motor hier.

4.   Bosch Performance Line Speed

Waar deze motor normaal gesproken begrensd is tot snelheden van 25 km/u, is er nu een speciaal voor Speed Pedelecs ontworpen model, die ondersteuning biedt voor snelheden tot wel 45 km/u!

De Performance Line Speed, heeft een koppel met 75 Nm en een vermogen van 350W, waarmee de extra ondersteuning, mogelijk wordt. Tenslotte weegt deze motor niet enkel 2,9 kilo. Minder gewicht, waardoor het rijden nog sportiever zal voelen dan voorheen!

Bekijk al onze fietsen met een Bosch Performance Line Speed motor hier.

5.   Bosch Performance Line CX

Niet alleen heeft men een standaard variant van de Performance en de 45 km/u uitvoering. Nee. Ook heeft men een motor speciaal ontwikkeld voor elektrische mountainbikes/E-MTB’s. Met een koppel van maximaal 85 Nm en een ondersteuning tot wel 340% van het door de berijder geleverde vermogen, si deze motor ideaal voor elektrische mountainbikes, zowel bergopwaarts als bergafwaarts. Niet voor niets is deze motor terug te vinden in hogere segmenten hybrides en trekking fietsen.

Dit model motor heeft ook zo zijn ‘renovatie’ genieten, gedurende het modeljaar 2021. Zo is het model wat compacter geworden. Waar de motor een kilo aan gewicht is verloren, is er niets verloren gegaan aan prestaties. Tenslotte, Vanaf het model 2021 zal de CX Performance Line-motor worden voorzien van 85 Nm koppel in plaats van 75 Nm.

Bekijk al onze fietsen met een Bosch Performance Line CX motor hier.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


× WhatsApp