Een elektrische fiets is niet gevaarlijker dan een normale fiets - Fietsenwinkel Barendrecht

Een elektrische fiets is niet gevaarlijker dan een normale fiets

Wij kunnen het zo goed: niks is goed en alles kan beter. Een collectief slachtoffer hebben versterkt dat gevoel. Ook nu weer hebben we, in de vorm van een elektrische fiets, een zondebok kunnen vinden. Vooral nu de elektrische fiets populair is, stijgt ook de kritiek erop. Gelukkig denkt niet iedereen daar zo negatief over.

2019_performance_rd11speed_houthavens_staand3_1

Er zijn heel veel mensen die denken dat een gewone fiets veiliger is dan een elektrische fiets. Zo nu en dan zie je wel online het volgende staan: ‘Bij de eerste beste keer op de elektrische fiets ben ik gelijk uit balans geraakt en ben ik op mijn zij gevallen. Na onderzoek in ziekenhuis bleek dat ik mijn heup had gebroken.’ Soms kan het fietsen op een elektrische fiets zelfs lijden tot een ongeluk met een dodelijke afloop: ‘Gezonde jongeman (24) komt om het leven door een val met een elektrische fiets.’ Vervolgens zie je een foto met paar ambulances langs de kant van de weg staan met in het midden een niet-herkenbare slachtoffer op de grond.

In tegenstelling tot het hierboven genoemde, lees je gelukkig ook vaak positief geluiden over de elektrische fiets. Ook daarin zijn wij Nederlands erg goed in. VeiligheidNL heeft middels een onderzoek aangetoond dat fietsen op een normale fiets niet gevaarlijker hoeft te zijn dan fietsen op een elektrische fiets. Die conclusie trekt VeiligheidNL na een onderzoek die is gedaan in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarbij is er gekeken naar de Spoed Eisende Hulp (SEH)-afdeling en hoeveel fietsongevallen daar worden geregistreerd. Daaruit blijkt dat de kans op een ongeval even groot is: het maakt dus niet uit of je op een elektrische fiets fietst of op een normale fiets.

Het onderzoeksresultaat van toen en van nu

De uitkomst dat een elektrische fiets per definitie niet gevaarlijker hoeft te zijn dan een gewone fiets, mag best wel als verrassend worden beschouwd. Vooral als je kijkt naar hetzelfde onderzoek van vier jaar geleden. Paul Schepers, mede-onderzoeker van Rijkswaterstaat, zegt daarover het volgende: ‘Hetzelfde onderzoek hebben wij vier jaar geleden ook al gedaan. Destijds was het voor ons duidelijk dat elektrische fietsen gevaarlijker zijn dan de normale fietsen zonder een elektrische aandrijving. Een oorzaak van die constatering was dat het rijwiel bijvoorbeeld zwaarder was, waardoor dat tot meer ongelukken leidde. Echter, als wij kijken naar het gewicht van de wielen van nu, dan is dat aanzienlijk verbeterd. Daardoor zien wij niet meer het verschil, uitgedrukt in het aantal ongevallen, tussen een elektrische fiets en een normale fiets.’

Het is goed om op te merken dat er geen verschil is in het gebruik van een elektrische fiets en een normale fiets. De winst is immers groot, want door gebruik te maken van een elektrische fiets, kunnen mensen langere afstanden overbruggen. Laten wij dat vooral zo houden.

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Magazijn OpruimingBekijk